TARRAGONÈS. La Mola (317 m.)

La Mola. Serralada Litoral.(Sistema Costaner).

Des de la ciutat de Tarragona, seguint direcció Barcelona la N-340 o l’AP-7, cal prendre la carretera T-210 en sentit nord des de Torredembarra fins arribar a la Pobla de Montornès, lloc d’inici i final de l’ascensió.
Cal tenir present que aquest itinerari és un xic més llarg que des de Bonastre (Baix Penedès), però de dita manera queda inclòs gairebé de manera íntegra a la comarca del Tarragonès.
El sostre del Tarragonès no és més que, com el seu propi nom indica, un turó amb un cim molt planer que pins i garric han poblat d’ençà l’abandonament dels conreus al segle XX; pel que no podem esperar grans vistes panoràmiques ni una ascensió alpina. Hi ha la possibilitat de recórrer en BTT gran part del recorregut, però en aquesta ocasió, i aprofitant la senyalització del GR-92, decidim ascendir-hi a peu a través de feixes abandonades i corriols careners.
Des de la Pobla de Montornès (70 m.), direcció nord per la carretera que duu a la Nou de Gaià (T-211) i un cop passat el fals túnel del ferrocarril, cal dirigir-se al NNE pel camí del Mas Gilbert seguint les marques del GR-92. Cal passar per sobre d’un segon traçat de ferrocarril i continuar les marques fins al citat mas. En menys d’una hora, a l’horitzó veurem el turó carener pel que pujarem encara que el cim no serà visible fins pràcticament arribar-hi.

Aquest corriol, i a través de feixes abandonades, alguna cabana de pedra i ziga-zagues entre garric i pins ens durà pel turó carener fins al cim de la Mola. Des de dit turó hi ha una vista àmplia sobre la comarca i el mar; i, cal aprofitar-la, ja que des del cim la vista és molt limitada.
Al cap de poc menys de dues hores s’arriba a la fita de l’IGN i, es prenen les mesures amb una cobertura de més de 10 satèl•lits. L’alçada total a la base del pilar de formigó és de 317 m., que coincideix amb l’altitud publicada als fulls de l’ICC i de l’IGN però no al SIGPAC que la xifra en 316 msnm.
Dades WGS84.
Long. 1º25’02’’ E Lat. 41º12’42’’ N UTM 31T 367320 E, 4563458 N
Dades ED-50.
Long. 1º25’07’’ E Lat. 41º12’46’’ N UTM 31T 367412 E, 4563659 N

Font: El•laboració pròpia a partir imatges de l’ICC i de Digital Globe.

En el descens es pren direcció NE per un corriol que al cap de 15 minuts dóna a una pista. Seguim aquesta pista fins una cruïlla on prenem la que descendeix cap l’est per terrasses de conreu. No la deixem fins una altra cruïlla on girem cap al sud. Circumval•lant una gran finca arribem a un encreuament on trobem una pista barrada per grans blocs de pedra, -si es continua per aquesta s’arriba al punt més alt del Turó de Puig-roig, que amb els seus 253 m. fa de talaia-.
Hem de continuar per la que descendeix i que, seguidament comença una altra que pren direcció oest.
Aquesta darrera ja no la deixarem fins trobar un collet on reprendrem el GR-92 però direcció la Pobla de Montornès.
Fins aquest enllaç, la pista travessa una riera i flanqueja un petit turó al que també es pot arribar per pista per gaudir d’una panoràmica del Baix Penedès.
Un cop al GR-92, descendim entre bosc i feixes fins a la part solana del Mas Gilbert, enllaçant primer amb el camí d’anada i, posteriorment, amb la pista que ens ha de guiar fins al poble de partida (gairebé 14 km. i poc més de 4 hores després).